top of page

  Joёlle Charlier studeerde eerst piano voor ze zich op zang toelegde. Ze behaalde haar Eerste Prijs aan het Koninklijke Conservatorium van Bergen, en daarna vervolmaakte ze zich aan het Conservatorium van Maastricht bij Axel Everaert. Van 2007 tot 2009 nam ze deel aan de International Liedmasterclasses in Brussel olv. Udo Reinemann. 

 

 Haar eerste engagement werd haar aangeboden door La Fondation Royaumont (Frankrijk). Daar vertolkte ze de rol van Jacqueline in "Le médecin malgré lui" van Gounod. Andere projekten volgden: een medewerking met het Orchestre Philharmonique de Liège in "L'Enfant et les sortilèges" van Ravel (olv. Pascal Rophé) en de rol van Gertrude in "Roméo et Juliette" van Gounod. In 2011 debuteerde Joëlle Charlier aan de Opéra Royal de Wallonie in de rol van Mary in "Der Fliegende Holländer" van Wagner, en in 2013 als Blumenmädchen aan de Vlaamse Opera als  in "Parsifal". In 2013 werd ze finaliste van de Armel Opera Competition, wat leidde tot de rol van Jocaste in "Oedipus Rex" van Stravinsky, die ze in Hongarije en in Poznan (Poland) zong.

 

   Joëlle Charlier zingt ook graag hedendaagse muziek. Ze heeft de rol van Hannah in "La Lumière Antigone" van de belgische componist Pierre Bartholomée gezongen, met Le Nouvel Ensemble Contemporain (olv. Pierre-Alain Monot). In 2012, als laureaat van « The International Singing Competition of Kammeroper Schloss Rheinsberg », zong ze in de hedendaagse opera "Kronprinz Friedrich" van Siegfried Matthus (olv. Daniel Hoyem-Cavazza).

 

   De operette houdt ook een belangrijke plaats in haar repertoire zoals de titel-rollen van "La Périchole" en "La Grande Duchesse de Gerosltein" van Offenbach, Palmatica in "Der Bettelstudent" van Millöcker, Orlofsky in "Die Fledermaus" van Strauss, en laatst Fragoletto in "Les Brigands" van Offenbach in Theater Aachen, "Clivia" van Nico Dostal. In maart 2017, win ze de eerste prijs van de "Concours international d'opérette et opéra comique de l'UPMCF" in Parijs. 

 

   Joëlle Charlier  zingt ook het Oratorio-repertoire met verschillende ensembles  zoals la Chapelle des Minimes (Bach-Kantaten), Le Chœur de Chambre de Namur, de Klassische Philharmonie Bonn, ...

 

 

 

 

 

BIOGRAFIE

bottom of page